Lifestyle

Gezond buiten eten: een buitenkeuken is een goede investering

Gezond buiten eten een buitenkeuken is een goede investering

Buiten eten is niet alleen een plezierige ervaring, maar het biedt ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Zeker wat de geestelijke gezondheid betreft, is het een goed idee om in de buitenlucht te eten. Het komt het humeur ten goede en bovendien tank je ook nog eens een flinke portie vitamine D. Een buitenkeuken kan je helpen om deze voordelen het hele jaar door te benutten. Onder meer COOXS (bezoek website) maakt buitenkeukens op maat van jouw behoeften.

Buiten eten en de gezondheidsvoordelen

Buiten eten, bij voorkeur in een groene omgeving met frisse lucht, is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. De buitenlucht kan namelijk helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Bovendien motiveert het eten in de buitenlucht mensen om gezonder te koken, met gebruik van verse ingrediënten en minder bewerkte voedingsmiddelen. Veel blijft uiteraard ook afhankelijk van waar je eet. In een natuurlijke omgeving met veel gezonde buitenlucht zullen de voordelen groter zijn dan in een stedelijke omgeving met een slechte luchtkwaliteit en veel geluidsoverlast.

Op een gezonde manier buiten koken

Op een gezonde manier buiten koken

Hoewel barbecueën een populaire manier is om buiten te koken, zijn hier wel enkele nadelen aan verbonden. Het bij hoge temperaturen grillen van vlees kan namelijk leiden tot de vorming van schadelijke stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), die in verband worden gebracht met kanker. Ook het gebruik van houtskool kan schadelijk zijn, omdat er in de rook teerachtige stoffen zitten die voor slijmvliesirritaties kunnen zorgen.

Er bestaan gelukkig alternatieven die in een moderne buitenkeuken kunnen worden ingebouwd. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een elektrische grill of een grill op gas. Dergelijke grills produceren minder rook en schadelijke stoffen dan traditionele houtskoolgrills. De temperatuur is ook eenvoudiger te regelen, wat helpt om het voedsel op een gezondere manier te bereiden. Met een kookplaat in je buitenkeuken kun je heel eenvoudig allerlei gezonde gerechten bereiden, van gestoomde groenten tot roerbakgerechten. En ook een pizzaoven is een goede keuze. Hiermee kun je niet alleen heerlijke pizza’s maken, maar bijvoorbeeld ook brood. Een buitenkeuken is altijd maatwerk, dus deze apparaten kunnen op verzoek worden ingebouwd.

Belang van een goede koeling

Een ander cruciaal aspect van gezond buiten eten: de juiste koeling van je ingrediënten. Een koelkast in je buitenkeuken zorgt ervoor dat je ingrediënten vers blijven en veilig te consumeren zijn. Het voorkomt de groei van bacteriën en zorgt ervoor dat bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees, zuivel en groenten, op de juiste temperatuur worden bewaard. Dit is vooral belangrijk in de warme maanden, wanneer het risico op voedselvergiftiging hoger is. Daarom is dit ook een van de essentiële accessoires voor een buitenkeuken. Dat een koelkast ondertussen ook nog eens een flesje cava koel kan houden, is uiteraard mooi meegenomen. Ook een vleesthermometer is een goede investering. Dit helpt om het vlees op de juiste temperatuur te bereiden, wat zowel belangrijk is voor de smaak als voor de gezondheid.